Kunskapsbanken

Tillbaka till Kunskapsbanken

Vad är och hur fungerar IDN?

Normala domännamn består av det engelska alfabetet a-z, siffrorna 0-9 samt bindestreck (-). Det är de tecken som återfinns i det engelska/amerikanska ASCII-teckensystemet. Fram tills 2003 fick domännamn inte innehålla svenska bokstäver som å, ä samt ö. Därefter blev det möjligt att registrera ett svenskklingande domännamn under toppdomänen .se som ”återförsäljare.se”, tack vare systemet Internationalised Domain Names, eller förkortat IDN. Ett sådant domännamn kallas därför för en IDN-domän.

Rent tekniskt görs en omkodning (via ACE = ASCII Compatible Encoding) av det internationaliserade domännamnet för att passa DNS-systemet som utgår från ovan beskrivna ASCII-tabell. Omkodningen känns igen genom att prefixet ”xn--” lagts till framför IDN-domänen.

Även bokstäver som é och ü kan ingå i en IDN-domän. Alla moderna webbläsare klarar av att visa en IDN-domän, men man bör ändå komplettera med en icke-IDN-domän likt ”aterforsaljare.se” som pekas mot samma webbplats som IDN-domänen, för att kunna parera för äldre webbläsare samt icke-kompatibla applikationer.

Prova gärna en IDN-omkodning med detta verktyg!

Tillbaka till Kunskapsbanken